“Ik heb nooit gezegd dat dit een kortdurend proces zou zijn. En ook niet, dat het makkelijk zou zijn.” Twee zinnen die Hilbrand ongeveer elke keer zegt als ik hem zie. Ik vind het geadopteerd zijn een heftig proces. Soms misschien wel te heftig. Maar ik heb wel het gevoel dat sinds ik bij Hilbrand in de praktijk ben gekomen, ik op de goede plek zit. Hij kent de materie. Dat voel en ervaar ik. Daardoor merk ik dat hij 100% achter mij staat en dat de dingen en gevoelens niet kleiner hoeven te worden gemaakt dan dat ze zijn. Alles, inclusief mijzelf, mag er zijn.

    Sandisha

 

"Never say never again, is wat bij mij in mijn hoofd schoot toen ik bij Hilbrand begon. Nu weet ik, het ontkennen heeft geen zin. Het zal altijd een onderdeel uit blijven maken van mijn leven, dus ik kan maar beter leren een balans te vinden met dat wat mij soms naar mijn strot grijpt."

Silvia

 

"Mijn vrienden hebben mij eigenlijk richting Hilbrand gesleept. Die zagen wel dat het zo niet langer ging. Maar ik wist niet waar ik het na al die hulpverleners moest zoeken. Nu na een aantal maanden voel ik meer rust en zekerheid omtrent mijn bestaan en welke stappen ik komende tijd wil gaan zetten."

      Young"...Het fijne van Hilbrand vind ik dat hij erg goed kan luisteren en je op je gemak laat voelen. Vaak had ik het idee dat hij aan een half woord genoeg had en mij begreep. Dit begrip en de erkenning van mijn problemen waren voor mij een belangrijke toegevoegde waarde. Ik voelde mij serieus genomen en realiseerde mij (nu heel duidelijk) dat ik zelf nogal de neiging heb mijn adoptie gerelateerde problemen te bagatelliseren. Nu weet ik (weer) dat ik het niet hoef te bagatelliseren; het is wel degelijk heel heftig wat er gebeurd is."

Mariëlle